Suplementy odchudzające

Suplementacja w trakcie diety odchudzającej pomaga uporać się z problemami, pojawiającymi się w trakcie jej stosowania. Suplementy mogą okazać się przydatne przy spadku metabolizmu, obniżeniu poziomu utleniania tłuszczów, wzroście apetytu, utracie beztłuszczowej masy ciała, zaburzeniu poziomu kwasowości krwi, a także działają ochronnie na układ krążenia. W zależności od działania, suplementy odchudzające można podzielić m. in. na stymulatory termogenezy, spalacze tłuszczu, hamujące łaknienie i wiele innych. Suplementacja podczas diety odchudzającej przyspiesza osiąganie zamierzonych efektów oraz pozwala uniknąć występowania skutków ubocznych z nią związanych.

zielona herbata Do najpopularniejszych składników, często występujących w suplementach odchudzających, należy zaliczyć głównie stymulujące spalacze tłuszczu. Są to:
– guarana i kofeina – kofeina jest składnikiem wielu roślin, m. in. guarany, kakaowca oraz herbaty; spożycie kofeiny powoduje zwiększenie tempa podstawowej przemiany materii, wzrost ciepłoty ciała, pobudzenie procesu uwalniania tłuszczów z adipocytów oraz wspomaga proces utleniania tłuszczów; suplementacja kofeiną pozwala nie tylko na szybszą utratę zbędnych kilogramów, ale również sprawia, że łatwiej jest utrzymać niską wagę ciała;
– yerba mate – jest to substancja wykorzystywana w suplementach odchudzających głównie przez wzgląd na zawartą w niej mateinę, która intensyfikuje proces pozyskiwania energii z tłuszczów; połączenie yerba mate z guaraną nie tylko przyspiesza trawienie i proces przemiany materii, ale również ogranicza odczuwanie głodu i hamuje łaknienie;
– zielona herbata – zawiera w sobie spore ilości kofeiny i katechin (zwłaszcza galusanu epigallokatechiny – EGCG); wykazuje zdolności termogeniczne oraz szybko i skutecznie redukuje tkankę tłuszczową;
– l-karnityna – przyspiesza i nasila procesy spalania tłuszczu, a przyczyniając się do zwiększonego transportu tłuszczu do mitochondriów, gdzie zostaje wykorzystany w procesach energetycznych, poprawia wydolność i wytrzymałość;
– l-tyrozyna – reguluje apetyt i hamuje napady głodu, poprawia nastrój i samopoczucie w trakcie diety odchudzającej, zwiększa możliwości fizyczne organizmu;
– kapsaicyna – obecna w skoncentrowanych ekstraktach z pieprzu kajeńskiego oraz gorzkiej pomarańczy. Stymuluje komórki tłuszczowe (adipocyty), nasila uwalnianie z nich tłuszczu do krwiobiegu oraz zmniejsza ich objętość;
– ketony malinowe – substancje zapachowe pozyskiwane z owoców malin. Hamuje i reguluje apetyt, wpływa pozytywnie na szybkość redukcji tkanki tłuszczowej, a także hamuje jej przyrost;
– CLA – przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, hamuje lipogenezę oraz wchłanianie tłuszczu, obniża poziom złego cholesterolu (LDL), cukru i trójglicerydów we krwi, poprawia samopoczucie, wpływa również pozytywnie na podporność oraz kondycję skóry, włosów i paznokci;
– gorzka pomarańcza – dzięki zawartym w niej synefrynie i oktopaminie gorzka pomarańcza powoduje wzrost wydatków energetycznych oraz powoduje wyższe spalanie kalorii; żeby zaintensyfikować działanie gorzkiej pomarańczy, kobiety powinny spożywać ją przed posiłkami, a mężczyźni – między posiłkami;gorzka pomarańcza
– forskolina – jest to substancja otrzymywana z korzeni pokrzywy indyjskiej; forskolina stymuluje działanie enzymu powodującego wzrost stężenia cAMP (cyklicznego adenozynomonofosforanu), który aktywizuje naturalne mechanizmy rozpadu tłuszczów; forskolina przyspiesza spalanie tłuszczów i redukcję zbędnych kilogramów;
– johimbina – johimbina stosowana w preparatach odchudzających jest wyciągiem z kory afrykańskiego drzewa yohimbe; dzięki swojej silnej reakcji z receptorami alfa-2, które występują w podskórnej tkance tłuszczowej, pozwala na uwolnienie tłuszczów z tzw. “trudnych miejsc”, czyli ud, bioder i pośladków; johimbina stymuluje również wydzielanie noradrenaliny, dzięki czemu przyspiesza proces uwalniania tłuszczów z adipocytów oraz utlenia tłuszcze; johimbina ułatwia lipolizę, nie pozwala na rozrost tkanki tłuszczowej oraz hamuje apetyt.

W odchudzających suplementach diety znaleźć można także tzw. niestymulujące spalacze tłuszczu. Zalicza się do nich:
– wapń – wapń przyspiesza spalanie tłuszczów podczas diety odchudzającej połączonej z ćwiczeniami fizycznymi oraz niweluje proces utraty masy kostnej, który często towarzyszy diecie niskokalorycznej;
– guggulsteron – guggulsteron jest wyciągiem z indyjskiego drzewa guggul; guggulsteron jest stymulantem tarczycy, stąd może przyspieszać utratę tkanki tłuszczowej oraz zmniejsza zmęczenie, wywołane ćwiczeniami i niskokaloryczną dietą; działanie guggulsteronu nie zostało jeszcze w pełni zbadane;
– fosforany nieorganiczne – mianem fosforanów nieorganicznych określa się mieszaninę soli mineralnych, zawierających fosforany wapnia i potasu; fosforany nieorganiczne pozwalają na podtrzymanie wysokiego tempa przemiany materii, które zwykle ulega zwolnieniu w wyniku diety odchudzającej.

Artykuły powiązane: Suplementacja podczas diety odchudzającej

Napisz komentarz