Rodzaje glutaminy

Glutamina jest aminokwasem pełniącym niezwykle istotne funkcje z punktu widzenia zarówno procesów anabolicznych, jak również regeneracji tkanki mięśniowej. Nic więc dziwnego, że obok odżywek białkowych, gainerów, kreatyny i BCAA, to właśnie glutamina znajduje się w czołówce najchętniej kupowanych suplementów. Okazuje się jednak, że glutaminy dostępne w popularnych odżywkach różnią się od siebie skutecznością działania. Wpływają na to przede wszystkim rodzaje glutaminy, zastosowanej w konkretnym preparacie.

 

Typy glutaminy:

Glutamine High Speed– L-glutamina – jest to wolna forma aminokwasu wytworzona syntetycznie, najpowszechniej występująca w monosuplementach glutaminowych. Forma ta jest szybko metabolizowana w organizmie – szczególnie chętnie pożywiają się nią bakterie jelitowe, dlatego świetnie sprawdzi się jako regulator procesów trawiennych i substancja wzmagająca odporność organizmu. Preparatami dostarczającymi L-glutaminy w wolnej formie są np. Trec Glutamine High Speed czy Glutamina Xplode Powder Olimp;

– peptyd glutaminy to wstępnie przetrawiony gluten pszenny. Ze względu na dłuższy czas przyswajania i wolniejsze przyswajanie, umożliwia efektywniejsze wykorzystanie zawartej w suplemencie glutaminy, niż przyjmowanie wolnej L-glutaminy. Ze względu na to, że gluten pszenny może wywoływać alergie pokarmowe i problemy trawienne, preparaty bazujące na peptydzie glutaminy – mimo, iż poddane wstępnej hydrolizie, mającej zniwelować te skutki uboczne – również charakteryzują się słabą rozpuszczalnością, nieprzyjemnym smakiem i mogą nadmiernie obciążać żołądek. Peptyd glutaminowy można znaleźć np. w monosuplemencie Peptide Glutamine Trec;

– N-acetyl-L-glutamina (NAG) – uznawana za najbardziej stabilną oraz zaawansowaną formę glutaminy. Powstała z połączenia cząsteczki glutaminy z kwasem octowym (tzw. acetylacja), dzięki czemu substancja ta znacznie lepiej wchłania się do mięśni (jest chętniej wychwytywana przez komórki zlokalizowane w mięśniach), dzięki czemu przy suplementacji tym rodzajem glutaminy można przyjmować mniejsze dawki preparatu, by osiągnąć zadowalający efekt. Ze względu na wysoką cenę i charakterystyczny sposób wchłaniania, zwykle NAG łączy się z innymi formami glutaminami, czego dobrym przykładem mogą być preparaty L-Glutamine Xtreme 1400 (z L-glutaminą) czy Glutamine 3 ActivLab (z L-glutaminą oraz AKG glutaminy);glutamina Trec

– kwas glutaminowy – zaliczany jest do proteogennych aminokwasów endogennych, stanowiących pochodną glutaminy. Jest to dobrze przyswajalna forma glutaminy, stanowiąca również podstawowe źródło pożywienia dla komórek mózgowych oraz pełniąca rolę stymulanta. W nadmiarze kwas glutaminowy może jednak wpływać negatywnie na funkcje nerwowe i poznawcze, a nawet okazuje się toksyczny, w związku z czym suplementacja nim nie jest polecana;

– alfa-ketoglutaran (AKG) glutaminy – substancja ta powstała z połączenia glutaminy z kwasem glutarowym. AKG i glutamina działają synergicznie – ta pierwsza nasila syntezę białek oraz odtwarzanie rezerw energetycznych, a także oczyszcza organizm i podnosi jego odporność. Z kolei alfa-ketoglutaran zawiera składniki, które potęgują procesy energotwórcze, a także wspomagają syntezę glutaminianu. To złożone działanie sprawia, że G-AKG tworzy najbardziej sprzyjające wzrostowi masy mięśniowej środowisko anaboliczne. Alfa-ketoglutaran glutaminy można znaleźć m. in. w suplementach N.A.G. OstroVit (formuła z L-glutaminą) czy Gluta Core.

Glutafusion– L-alanyl-L-glutaminy (Sustamine™) to stabilna i dobrze rozpuszczalna w płynach forma glutaminy o dwupeptydowej budowie, składającej się z cząsteczek glutaminy oraz alaniny. Substancja ta zwiększa retencję azotu organizmie i pozytywnie wpływa na przyrost masy ciała. Dodatkowo, suplementacja L-alanylem-L-glutaminy zmniejsza rozpad białek mięśniowych i budujących pozostałe komórki, a także chroni leucynę przez utlenianiem, poprawia trawienie i krążenie, a także skutecznie chroni tkanki przed uszkodzeniami. Jak pokazują badania, suplementacja L-alanylem-L-glutaminy pozwala o 60% skuteczniej podnieść stężenie glutaminy we krwi oraz o blisko 130% podwyższa koncentrację glutaminy w plazmie, niż stosowanie w tym celu wolnej L-glutaminy. L-alanyl-L-glutaminy jest stosunkowo rzadko spotykaną formą glutaminy, którą można znaleźć np. w suplemencie Gluta Fusion Hi Tec Nutrition,

– glicyl (chelat) magnezowy glutaminy (MGG) – składa się z glutaminy i chelatowanego magnezu. Dzięki temu cząsteczka MGG jest niezwykle stabilna w środowisku żołądkowym, dzięki czemu charakteryzuje się niezwykle wysoką biodostępnością. Substancja ta – poza tradycyjnymi właściwościami glutaminy – ułatwia utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a także wzmaga procesy energotwórcze;

– jabłczan glutaminy powstał z połączenia cząsteczki glutaminy z cząsteczką jabłczanu. Dzięki temu wpływa pozytywnie nie tylko na funkcjonowanie układu pokarmowego i odpornościowego oraz stymuluje procesy anaboliczne, zachodzące w organizmie, ale dzięki dodatkowi jabłczanu dodatkowo nasila procesy energotwórcze (np. cykl Krebsa), w którym niemałą rolę odgrywa właśnie jabłczan, co pozwala wykorzystać tę formę zwłaszcza po treningu do nasilenia procesów regeneracji włókien mięśniowych oraz odtwarzania rezerw glikogenu mięśniowego;

– alfa-aminomaślan glutaminy – jest połączeniem glutaminy oraz alfa-aminomaślanu, będącego pochodną kwasu gamma-aminomasłowego (GABA). Składniki te uzupełniają wzajemnie swoje działanie, działając silnie anabolicznie;

– ester etylowy glutaminy – niezwykle szybko się wchłania, zapewniając natychmiastowy efekt wysycenia mięśni glutaminą. Z tego też względu najlepiej sprawdza się w preparatach potreningowych, których skuteczność uwarunkowana jest m.in. błyskawicznym dostarczaniem hamujących procesy kataboliczne składników aktywnych. Glutamina w takiej formie działa silnie antyoksydacyjnie, pomagając szybko zneutralizować wolne rodniki.

Czytaj też: Glutamina

Napisz komentarz