Ksylitol – najlepszy zamiennik cukru?

Zwiększona ilość przyjmowanej z codzienną dietą sacharozy, obecnej w większości przetworzonych produktów żywnościowych, stanowi najważniejszą przyczynę plagi nadwagi i otyłości, jaką da się zauważyć zwłaszcza u ludzi młodych, których podstawę codziennego jadłospisu stanowią przemysłowo wytworzone słodycze oraz słodkie, kolorowe napoje. Zalecana dzienna porcja sacharozy nie powinna być większa niż 50 gramów (ok. 185 kcal), jednak nawet nie zdając sobie z tego sprawy, często przekraczamy zalecane normy nawet kilkunastokrotnie! Często jednocześnie trudno nam zrezygnować z ulubionego słodkiego smaku potrawy. Rozwiązaniem może być zamienienie tradycyjnego cukru na słodziki, wśród których na szczególne wyróżnienie zasługuje ksylitol.

Zalety ksylitolu

ksylitol fiński intensonWśród 17 substancji intensywnie słodzących syntetycznych i półsyntetycznych jedną z najpopularniejszych jest z całą pewnością ksylitol. Wykorzystuje się go zarówno jako zamiennik cukru, jak również w przemyśle spożywczym – słodzone nim produkty posiadają na opakowaniu oznaczenie E967. Ksylitol zaliczany jest do grupy tzw. cukrów alkoholowych (polioli) – grupa tych węglowodanów jest z reguły znacznie słodsza niż sacharoza, a jednocześnie charakteryzuje się lepszą stabilnością w niskim pH oraz wysokim stopniem higroskopijności i znakomitą rozpuszczalnością.

Ksylitol został odkryty już w XIX w., jednak dopiero ostatnio jego popularność wzrosła na tyle, że jest słodzikiem ogólnodostępnym, chętnie stosowanym przez diabetyków oraz osoby prowadzące aktywny tryb życia. Ksylitol pozyskuje się zwykle w procesie ekstrakcji wodnej z drewna brzozowego – tak uzyskany surowiec charakteryzuje się stopniem słodkości porównywalnym z cukrem, dlatego stosuje się go zamiennie z sacharozą w stosunku 1:1. Warto jednak w tym miejscu dodać, że ksylitol dostarcza aż o 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier, posiada kilkukrotnie niższy indeks glikemiczny na poziomie IG=13, a także jest metabolizowany bez obecności insuliny, dlatego jego spożywanie nie jest obarczone ryzykiem wahań glikemicznych oraz wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Jakie korzyści można osiągnąć, wymieniając w codziennej diecie zwykły cukier na ksylitol? Przede wszystkim, ograniczamy liczbę spożywanych kalorii, a także zapobiegamy pojawianiu się wahań cukru we krwi i napadów głodu, które mogą wpłynąć negatywnie na masę ciała i wygląd sylwetki. Dodatkowo, stosowanie ksylitolu ogranicza powstawanie próchnicy, a po dostaniu się do organizmu nie jest metabolizowany do kwasów i nie fermentuje co oznacza, że skutecznie stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Ksylitol uczestniczy również jako prebiotyk w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej układu pokarmowego, wspomagając odporność całego organizmu.

Dzienna bezpieczna dla organizmu dawka ksylitolu to 100 gramów – przekroczenie tej ilości może powodować skutki uboczne, charakterystyczne dla przedawkowania cukrów alkoholowych, takie jak biegunki czy wzdęcia. Co ważne jednak, spożywanie ksylitolu nie powoduje zagrożenia dla ludzkiego zdrowia, wręcz przeciwnie – substancja ta znana jest ze swojego działania antygrzybicznego, przeciwbakteryjnego oraz zapobiega rozwojowi grzybów i drożdży. Ksylitol jest również bezpieczny dla kobiet w ciąży, dzieci oraz osób starszych, a dzięki wysokiej stabilności w wysokich temperaturach i odporności na karmelizację można śmiało stosować go również jako dodatek do wypieków oraz dań przyrządzanych na ciepło bez utraty jego cennych właściwości.

Ksylitol fiński czy chiński?

Na rynku znaleźć można różne produkty, oznaczone etykietą ksylitol. Różnią się one jednak od siebie przede wszystkim krajem pochodzenia oraz surowcem, z którego cukier ten został pozyskany. Za najbardziej wartościowy produkt uznaje się cukier pozyskany z drewna brzozowego, którego jedynym producentem jest Finlandia. Otrzymuje się go z surowca niemodyfikowanego genetycznie (GMO), a także w procesach nieszkodzących środowisku i bez użycia grzybów czy drożdży, które mogłyby skazić i obniżyć wartość finalnego produktu. Przykładem tego rodzaju produktu jest Ksylitol krystaliczny Sante.

Chociaż fiński ksylitol cechuje najwyższa możliwa jakość, coraz częściej wypierany jest on przez ksylitol sprowadzany z Chin, do którego produkcji używa się kolb kukurydzy, również modyfikowanych genetycznie. Niejednokrotnie przy ich przetwarzaniu wykorzystuje się surowce oraz procesy, które wzbudzają wśród konsumentów wiele obaw o jakość pozyskanego tymi metodami ksylitolu. Niewątpliwą zaleta tego typu produktu jest jednak jego cena, znacznie niższa niż w przypadku zakupu oryginalnego cukru brzozowego. Ksylitol produkcji chińskiej znajdziemy chociażby w suplemencie Ksylitol „słodzik stołowy” Intenson.

baton białkowy gladiator
Zdrowotne korzyści przyjmowania ksylitolu i jego rosnącą popularność zauważyli również producenci suplementów diety dla sportowców, którzy coraz częściej wykorzystują go do słodzenia rozmaitych odżywek, usuwając z nich kontrowersyjny aspartam czy sorbitol. Przykładem takiego rodzaju suplementu jest baton o podwyższonej ilości białka Gladiator Olimp, w którym jedną z substancji słodzących jest właśnie ksylitol.

Czytaj też: Czym słodzi się odżywki dla sportowców?

Napisz komentarz